Auteur

IMG_0605

Eric Pass (° 1963) is van origine een echte Maaslander. Geboren in het Limburgse Genk en opgegroeid aan de Maaskant in het schilderachtige dorpje Leut. Al op jonge leeftijd krijgt hij de smaak te pakken van het internationale reizen. Op zijn zeventien trekt hij naar Californië voor een zes weken durend gastverblijf bij een Amerikaans gezin. Tijdens zijn universitaire studies reist hij twee keer naar Japan. Eerst als genodigde van de Japanse regering na het winnen van een opstelwedstrijd. Vervolgens als student-stagiair in de Japanse hoofdzetel van het Amerikaanse IT-bedrijf IBM in Tokio.

Zo worden de kiemen gelegd van zijn latere internationale carrière. Na zijn studies vervult hij een halfjaarlijkse opdracht voor de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel in het Belgisch-Consulaat Generaal in Hong Kong. Vervolgens werkt hij gedurende drie jaar als eerste en enige buitenlander voor het Japanse Nitto Denko Corporation in de export-afdeling in Osaka. Nadat hij in 1989 is teruggekeerd naar België om daar in het Europese hoofdhuis van Nitto in Genk te werken, werkt hij zijn MBA-studies af aan de KU Leuven.

In 1991 trekt hij opnieuw naar Japan voor zes jaar, maar deze keer voor het Belgische technologie-bedrijf Agfa-Gevaert. In 1997 keert hij naar België terug om daar nog twee jaar voor het hoofdhuis van Agfa in Mortsel te werken. Vrij ongewoon beslist hij in 1999 voor een tweede carrière bij Nitto Europe in Genk, waar hij sindsdien verschillende functies heeft vervuld. Sinds 2006 is hij er lid van de raad van bestuur. Momenteel draagt hij de organisatorische verantwoordelijkheid voor de centrale administratieve diensten van het bedrijf, zoals financiën, personeelszaken, IT en bedrijfscommunicatie.

Deze internationale loopbaan ‘tussen Oost en West’ heeft een belangrijke invloed gehad op zijn ideeën over hoe je uitdagingen kunt aanpakken. Zelf omschrijft hij die aanpak als de fusion way – een continue mengeling van rationele en emotionele elementen bij het oplossen van grote en kleine problemen. In zijn boek legt hij uit hoe zijn levenservaringen geleid hebben tot die inzichten, hoe de fusion way werkt en hoe die benadering vandaag al ingang vindt. Via zelfreflectie en door het delen van zijn ervaringen en inzichten, hoopt de schrijver dat zijn boek anderen kan inspireren bij het zoeken naar antwoorden op grote en kleine uitdagingen.