Crowdfunding als fusion way om samen dingen in de maatschappij te realiseren

29 september 2013

Rotterdammers crowdfunden voetgangersbrug Luchtsingel

http://www.zeronaut.be/rotterdammers-crowdfunden-voetgangersbrug-luchtsingel/

Het Rotterdams architectenbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) heeft in haar eigen stad een crowdfunding-project opgezet voor de aanleg van een voetgangersbrug, de Luchtsingel. Vorig jaar werd al een eerste deel van de brug aangelegd, maar daarmee is het project nog niet afgewerkt. Met de brug worden het Centraal district van Rotterdam opnieuw verbonden met de wijk Hofbogen – vroeger een levendig stadsgedeelte dat werd verstikt door koning auto.

Met de Luchtsingel krijgt het publieke domein op maat van bewoners en voetgangers een nieuwe kans. De brug is voor een groot stuk aangelegd met de centen van de Rotterdammers zelf via crowdfunding. Elke Rotterdammer die wenste kon zo mee voor alternatieve financiering zorgen. Zo kon je al voor 25 euro een plank sponsoren waarop dan je naam of een tekst van jouw keuze werd gegraveerd.

Het project kreeg vorig jaar nog extra middelen omdat het de Stadsinitiatief-prijs won. Dankzij die prijs zullen ook andere initiatieven rond de brug in het leven worden geroepen: een boksclub, stadslandbouw een nieuw stadsparkje, barbecuestellen,… etc.