Fusion tussen toppoliticus en topcultuuricoon: haikumuziek

11 september 2013

Componist en dirigent Dirk Brossé stelde dinsdagavond in het Koninklijk Conservatorium in Gent zijn nieuwe cd Haiku voor. Zoals de titel laat vermoeden kon het niet anders dat Brossé een aantal haikuverzen van Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, zou gebruiken. Van Rompuy was op de voorstelling aanwezig en verklaarde achteraf: ,Ik had nooit gedacht dat ik tot muziek zou inspireren. Ik ben ontroerd door de manier waarop deze musici mijn eenvoudige teksten tot sublieme hoogte brachten’, aldus Van Rompuy.
‘Ik ben natuurlijk zeer vereerd dat Dirk Brossé zeven van mijn haikuverzen selecteerde, maar ik ben eerlijk gezegd ook gegeneerd: ik ben mij bewust van de grote wanverhouding in kwaliteit tussen de poëzie die ik als hobby uitoefen, en de composities van een topmuzikant’ aldus Van Rompuy, vlak voor aanvang van het concert: ,Twee jaar geleden kreeg ik al een aantal stukjes te horen, en ik ben er gerust in. Het zal goed zijn’, besloot de voorzitter van de Europese Raad.
‘Eigenlijk is het project gegroeid aan de keukentafel’, aldus Brossé bij de lancering van de cd. ‘Ik wou iets schrijven voor de jonge Belgische sopraan en opkomende ster Hanne Roos.’
Brossé selecteerde zeven haikuverzen van Van Rompuy en maakte daarmee een cyclus voor de jonge sopraan, die het resultaat gisteren in aanwezigheid van Herman Van Rompuy live bracht in de prachtige Miryzaal van het conservatorium. Pianist Daniel Blumenthal begeleidde haar. De cyclus die Brossé met de haikuverzen van Van Rompuy maakte duurt 20 minuten. Om de cd vol te maken vroeg Brossé aan negen internationale componisten om muziek bij een haiku te schrijven. Brossé draagt de cd op aan de Amerikaanse opera- en jazzzangeres Jessye Norman, die al meermaals concerteerde tijdens het Festival van Vlaanderen Gent. Brossé gaat nu de muziek orchestreren en volgend jaar is er dan de Amerikaanse première met Jessye Norman.
Tal van vrienden en bekende personen uit de kunst- en muziekwereld woonden het concert bij. Onder hen Chris Lomme, Octave Landuyt, Gerard Mortier, Stijn Coninx, Jef Neve, Helmut Lotti, Sabine De Vos, Fientje Moerman, Dirk Frimout, Luk De Bruyker. Ook gouverneur Jan Briers woonde het concert bij.
Van Rompuy gaf hen bij wijze van extraatje zijn meest recente haiku mee. ‘Ik schreef hem gisterenavond, na mijn avondwandeling, op een dag dat het na lange tijd nog eens regende.
De wind in mijn haar
blaadjes lopen voor mij uit
de herfst waait binnen