Waarom niemand nog aan de fusion way voorbij zal kunnen gaan !

18 augustus 2013

In het laatste hoofdstuk van mijn boek sta ik uitgebreid stil bij een aantal voorbeelden die illustreren dat de fusion way duidelijk in de lift zit. En dit in weerwil van de heersende onzekerheid en de overtuiging van sommigen dat ze de onzekerheid alleen kunnen beteugelen met zwart-wit-denken. Eigenlij is dat volkomen logisch: in moeilijke omstandigheden gaan mensen altijd op zoek naar creatieve oplossingen, waarop men het befaamde etiket “1+1 =3” kan kleven.  

Niet nieuw 
De fusion way is natuurlijk niet nieuw. In de loop der jaren zijn tal va producten en diensten gelanceerd die op dat principe gebaseerd zijn. Multifunctionele meubelen die zowel binnen als buiten kunnen staan, het befaamde Zwitserse zakmes, de bedbank, herbruikbare verpakkingen,… de voorbeelden zijn legio. Toch valt op dat telkens als nieuwe ideeën gelanceerd worden die het mogelijk maken om twee of zelfs drie vliegen in één klap te slaan, daar veel aandacht naar toe gaat. Het is mijn innige overtuiging dat dit de komende jaren niet anders zal zijn. Sterker nog: ik vrees dat nieuwe producten, diensten en ideeën eigenlijk geen enkele kans zullen krijgen als ze niet gebaseerd zijn op de fusion way-gedachte. De enorme opmars van de apps is daar een duidelijke illustratie van. De meeste apps zijn immers niets anders dan hulpmiddelen om meerdere zaken tegelijk te kunnen doen. 

De fusion way om verder te gaan dan Youtube 
Na Vine en Instagram Video komen nu ook twee mede-oprichters van YouTube met een video-app. Hun MixBit laat je niet alleen filmen, bewerken en delen, maar biedt ook de mogelijkheden om eigen films te monteren met materiaal van anderen. Brein achter MixBit zijn Chad Hurley en Steve Chen, mede-oprichters van YouTube. Ze bouwden YouTube om distributie op te lossen en een manier te vinden om video te delen met familie en vrienden en wilden daarna manieren vinden om mensen betere content te laten maken.  Ze verlieten het bedrijf in 2009. Met MixBit willen ze samenwerken stimuleren. Alle clips zijn openbaar en kunnen door anderen worden gemixt tot nieuw materiaal. De clipjes die smartphonegebruikers met MixBit kunnen opnemen duren maximaal 16 seconden. Daarna kunnen tot 256 clips achter elkaar worden geplakt tot één video. Dat is een film van ruim een uur. Op www.mixbit.com kann iedereen de video’s bekijken. Onder elke video staan de afzonderlijke clips weergegeven.”

Nog andere voorbeelden 
Er zijn nog veel meer voorbeelden. De Glad Tent http://www.gizmag.com/glad-garbage-bag-tent/27451/ bijvoorbeeld is een festivaltent die zo gemaakt is dat je ze na vier dagen Werchter gewoon binnenstebuiten kunt keren en gebruiken als vuilniszak. Meteen is ook het festivalzwerfvuil weg. De Nederlandse ontwerpster Merel Karhof haalde enkele weken geleden dan weer de voorpagina van de gereputeerde New York Times. Haar project Windworks http://inhabitat.com/merel-karhofs-windworks-furniture-is-produced-from-scratch-using-100-wind-power/ is hét ultieme voorbeeld van een ecologische meubelproductie. Karhof ontwierp een serie meubels waarvoor alle onderdelen geproduceerd worden door drie molens aan de Zaanse Schans, één van de bekendste toeristische attracties in Nederland. Het hout wordt gezaagd en geassembleerd in een houtzaagmolen die boomstammen tot planken zaagt, en wordt vervolgens over water getransporteerd naar een verfmolen. Hier worden de garens geverfd met natuurlijke pigmenten die zijn gemalen door de verfmolen. De derde molen bouwde Karhof zelf. Het is een windgestuurde breimachine waarvan de wieken meer dan een meter in diameter beslaan. In deze breimachine wordt het garen gebreid tot de stof waar de meubels mee gestoffeerd worden.  Het zijn maar enkele illustraties van de manier waarop de fusion way steeds meer doordringt. Hebt u zelf tot de verbeelding sprekende voorbeelden van de fusion way in productie, producten of diensten? Deel ze dan gerust op deze site!