Jeugdwerkloosheid ? Jan Lachner bewees met de fusion way nieuwe mogelijkheden ontstaan

25 augustus 2013

Ondanks berichten over het einde van de recessie en de aantrekkende economie blijft de jeugdwerkloosheid een enorm Europees probleem waar de politici zich het hoofd op blijven breken. Jan Lachner toonde ondertussen aan dat er met de fusion way nieuwe mogelijkheden zijn waarin de kiem van een oplossing kan zitten.

Uniek project

Jan Lachner, een 26-jarige in Duitsland geboren Franse ingenieur in ruimtevaarttechnologie, die moeilijk een job vond, bewees met ideeën die goed sporen met de fusion way toch nog mogelijkheden zijn. Hij zette een uniek project op: hij deed in 33 weken in 33 verschillende Europese landen 33 verschillende jobs. Een manier om aan te tonen dat de zaken in een ander perspectief zien dan het loutere zwart-wit denken tot onverwachte oplossingen leidt en dat het vandaag meer dan ooit nodig is om niet onder de kerktoren te blijven hangen. Die laatste stelling verdedig ik ook ruimschoots in mijn boek. der de eigen kerktoren te blijven.”

Overtuigde Europeaan zoekt antwoortden

Als overtuigde Europaan had Jan Lachner zich altijd afgevraagd hoe zijn leven er eventueel zou hebben uitgezien, indien hij in een ander land en in een andere familie was geboren en een andere opleiding had gekregen. Het is een vraag die trouwens velen bezig houdt. Aansluitend op het boek Birth Day en de gelijknamige tentoonstelling die in Brussel loopt vanaf 9 oktober 2013, zendt , één in het najaar bijvoorbeeld de televisiereeks Birth Day uit. In 9 afleveringen reist Lieve Blancquaert de wereld rond op zoek naar een antwoord op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden en hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt.

Snel leren is niet moeilijk

Jan Lachner wilde met zin project voor een stuk ook een antwoord op die vragen. In de 27 landen van de Europese unie en in IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Monaco en San Marino kreeg hij die ook. Zeker omdat hij er vaak jobs deed die erg gebonden zijn aan de cultuur van het land. Veel belangrijker vond hij echter dat hij in tegenstelling tot wat hij as ingenieur altijd had gedacht in staat bleek om ook zonder enige ervaring bijzonder snel de kneepjes van alle beroepen die hij uitoefende onder de knie te krijgen.

Voorloper van het nieuwe werken ?

Het project van Jan Lachner liep in juli af. Hij had oorspronkelijk de bedoeling om daarna op zoek te gaan naar een baan in de aeronautica, de richting waarin hij zijn diploma behaalde. “Ik heb bier gebrouwen in Tsjechië, was beenhouwer in Liechtenstein, barman in Ierland, flamencoleraar in Spanje, boswachter in Finland en restaureerde oude meubelen in Italië”, vertelde hij in een recent interview. “Ik kan door het project een CV voorleggen dat uniek is. Qua personal branding om mij van de anderen te onderscheiden, kan dat natuurlijk tellen. Alleen al daardoor ben ik benaderd door een aantal organisaties die me graag zouden binnenhalen. Maar ik twijfel. Ik moet nog eens goed overdenken of ik me echt wil binden aan een bedrijf. Misschien wil ik in mijn beroepsleven wel voortzetten wat ik tot nu toe gedaan heb. Niet meer zo snel, en niet meer in zoveel verschillende landen, maar ik heb geleerd dat het enorm verrijkend is om van project naar project te stappen en af en toe iets totaal anders te doen dan waarvoor ik ben opgeleid. Ik raak er meer en meer van overtuigd dat dit het werken van de toekomst is: Met een open blik de kerktoren durven verlaten, leren wat je nooit geleerd hebt, en van project naar project stappen.”

http://www.youtube.com/watch?v=Lgaq-EzscyY

http://youtu.be/x6LJkOCFVMw