The fusion way voor een nieuwe soort samenleving: Social Architects of Meaning

20 augustus 2013

Vanaf september 2013 wordt er een nieuw samenlevings-initiatief gelanceerd dat volledig in lijn ligt van de fusion way. Meer hierover vind je op http://www.samglv.com/

Het Concept

Zowel op vlak van technologie, kennis, als sociaal kapitaal zijn alle randvoorwaarden aanwezig om vanuit de community een ‘abundant and sustainable life’ te creëren. SAM wil daarom tegen 2020 een draaiende leefgemeenschap opgestart hebben, met aantoonbare meerwaarde op zowel ecologisch, economisch als sociaal vlak.
Het SAM Global Learning Village-team wil deze meerwaarde realiseren vanuit co-creatie en door een holistische en geïntegreerde aanpak in duurzaam bouwen, energie, lokale productie en consumptie, kwaliteitsvol leven, wonen en werken.

Transitietijden

We leven in snel evoluerende maatschappelijke tijden waar er nood is aan nieuwe antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen die zich stellen. Er liggen heel wat opportuniteiten in het verbinden van de nieuwe beleidslijnen die overheden ontwikkelen en lokale initiatieven die burgers, organisaties en gemeenschappen ontwikkelen. Het realiseren van een efficiënte samenwerking tussen alle betrokken actoren, vraagt een andere manier van leren, werken, en communiceren. Het is dat nieuwe samenwerkingsmodel waaraan Social Architects of Meaning, kortweg SAM, wil helpen bouwen. SAM wil doorbraken helpen faciliteren door klassieke manieren van (samen)werken om te bouwen tot dynamische, multi-actorprojecten.

Doorbraakprojecten benoemen we wel eens als global learning villages. Of het nu gaat om de omslag naar een gedecentraliseerde duurzame, hernieuwbare energie, het weer lokaal gaan produceren en consumeren van voedsel, het koppelen van lokale of regionale initiatieven aan Europese projecten, telkens gaat het om het uitwisselen en implementeren van kennis. Door op beperkte schaal ervaring op te doen en deze vervolgens te delen en op te schalen, creëren we een hefboom om een antwoord te bieden op die brede maatschappelijke uitdagingen.

Vanuit die doorbraakprojecten bouwen wij aan een nieuw, sprankelend perspectief op onze wereld door: 1) het begeleiden en versterken van de maatschappelijke actoren vanuit hun eigen kracht, 2) het verbinden van deze cruciale actoren rondom doorbraakprojecten, 3) het delen van inspiratie en 4) het zelf initiëren van nieuwe initiatieven.